Leo Rijkaart

SONY DSC

Wat is je missie in muziekland?

Mensen in contact brengen met mooie muziek.

Waar word jij blij van, als je lesgeeft?

Als ik aan de ogen van de deelnemers zie dat ze genieten. Dat is vaak het leukst bij stukken die ze nog niet kennen. Ik ben namelijk niet zo van de herhaling, ik houd van onbekende muziek overbrengen. En als ze in eerste instantie de – wat modernere – muziek niks vinden, maar langzaamaan ontdekken hoe bijzonder het is, geeft mij dat een blij gevoel.

Waarin geef je les bij het Randstedelijk Zanginstituut?

Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?

Voor muziek van Bach. Daar kan je me altijd voor wakker maken, een mooie manier om de dag te beginnen.

Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?

Nieuwe dingen exploreren, weinig herhalen. Ik ben echt een leraar: gestructureerd, duidelijke opbouw, enthousiast, vrolijk en goed gehumeurd.

Ik leg graag verbanden, zoals die tussen muziek en kunstgeschiedenis bij reizen.

Verder ben ik gedetailleerd en talig; uitspraak van allerlei talen vind ik heel belangrijk en een verkeerde uitspraak kan me dan ook enorm storen. Ik werk dus wel bewust aan taal tijdens repetities.

En ik heb een expressieve dirigeerstijl; ik heb ook wel iets met dans. Ik denk en praat in beelden. Belangrijk vind ik ook het sociale element: contact maken met je koorleden of reizigers en bijvoorbeeld nog even met hen naborrelen en -praten.

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

Dat ik heel graag kook. Ik vergelijk mezelf als dirigent vaak met een kok: die moet verschillende gerechten tegelijkertijd af hebben en er zorg aan besteden. Dat geldt ook voor dirigenten: een stuk heeft allerlei aspecten die op het juiste moment en op de juiste manier moeten samenkomen.

Net als met muziek ben ik een alleseter. En ik probeer ook met eten graag nieuwe dingen, die moet je leren waarderen, net als sommige muziek.

Verder ben ik een familiemens: mijn kinderen en kleinkinderen zijn belangrijk voor me.

En ik wandel heel graag lange afstanden. In 2018-2019 bijvoorbeeld de Coast to Coast walk in Noord-Engeland met heel geaccidenteerd terrein.

Wat doe je het liefst buiten de muziek?

Lezen. Ik houd van veel genres, maar heb wel een voorkeur voor historische romans en biografieën van 19e en begin 20e eeuw, zoals boeken van Couperus.

Daarnaast houd ik van geschiedenis, kunst bekijken en dus van koken en wandelen.

Ik ben een ‘alfaman’.

Highlights uit Leo’s carrière

Leo Rijkaart studeerde koor- en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Moonen, Jan Boogaarts en Lucas Vis.

Leo’s repertoire als koordirigent bevat alle stijlperiodes, met een voorkeur voor barok en romantiek.

De 2 pijlers in zijn muziekbestaan zijn onderwijs en koordirectie. Bijna 30 jaar was hij muziekdocent, koordirigent en docent kunstgeschiedenis bij de Haagse Vrije School. Daarnaast was hij vaak gastdocent bij Unisono. Nu is hij docent koordirectie aan de Dirigentenopleiding Bourdon en docent ensemble-leiding aan de Opleiding Docent Muziek van de Hogeschool Leiden.

Leo dirigeerde 25 jaar lang Toonkunst Gouda, nu leidt hij Toonkunst Plus Gouda, kamerkoor Cantare en het Gouds Mannenvocaal.

Scratchdagen organiseert Leo bij zijn eigen instituut, maar hij heeft elders ook ervaring opgedaan, zoals bij de scratchdagen in Delft en Leiden. In 1998 dirigeerde Leo de eerste geënsceneerde uitvoering van Bachs Matthäus Passion in Nederland.

Leo was vele jaren lid van de muziekcommissie van de Vereniging Toonkunst Nederland en is nu nog bestuurslid van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. In 2004 richtte hij het Randstedelijk Zanginstituut op.