mendelssohnlogo-300– Vanuit 4-sterren hotels de indrukwekkende steden Hamburg (geboortestad Felix Mendelssohn-Bartholdy) en Berlijn (de stad waar Mendelssohn het grootste deel van zijn leven gewerkt en gewoond heeft en waar hij ligt begraven) bezoeken.
– De componist Mendelssohn (1809-1847) en zijn muziek beter leren kennen door zijn muziek te zingen en te beluisteren; concerten te bezoeken; de plaatsen te bezoeken waar hij gewoond en gewerkt heeft (oa het prachtige Slot Sanssoucci in Potsdam) en door inleidingen over zijn leven en muziek.
– De tijd en cultuur waarin Mendelssohn leefde (de Romantiek) ervaren door cultuurhistorische lezing ‘Schilderkunst in de Duitse Romantiek’ met bezoek en rondleiding Alte Nationalgalerie Berlin.
– De havenstad Hamburg leren kennen aan de hand van stadswandeling, rondvaart door de zeehaven (incl. bezoek Speicherstadt) en busrondrit.
– Berlijn ontdekken met oa bezoek aan de Rijksdag, het Holocaust monument, de Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, de Berliner Dom en door een stadswandeling en busrondrit met uitleg.
– Voldoende vrije tijd om zelfstandig Hamburg en Berlijn te verkennen.
– Voorafgaand aan en tijdens de reis: onder leiding van Leo Rijkaart gezamenlijk werken van Mendelssohn instuderen en lezingen volgen over het leven van deze grote componist uit de Romantiek.

Dit zijn een aantal onderdelen van de twee muziekreizen Mendelssohn-Hamburg-Berlijn die het Randstedelijk Zanginstituut in het najaar van 2008 organiseert naar Hamburg en Berlijn. Een reis waar we onder leiding van Leo Rijkaart en Arjan van der Veer het leven van deze componist volgen door de plaatsen in Duitsland te bezoeken waar hij gewoond en gewerkt heeft, en waarin we concerten bijwonen en zelf stukken zingen.

De muziekreis Mendelssohn-Hamburg-Berlijn vindt plaats van zaterdag 11 t/m 18 oktober 2008 en van zaterdag 25 oktober t/m zaterdag 1 november 2008.