Stan Hollaardt

Wat is je missie in muziekland?

Ik wil mensen gelukkig maken door middel van muziek. Bij mijn favoriete muziek en mijn specialisme, gregoriaans, draait het in wezen om de tekst. Dat brengt een heel stuk van de bijbel en allerlei psalmen tot leven voor de mensen. Die muziek is vaak erg goed getoonzet; de gedachte die achter een psalm zit, wordt érg goed verklankt, en vooral de algemeen-menselijke gevoelens die uit de psalmen spreken. Dikwijls kun je door de muzikale vormgeving de emotie erachter goed begrijpen.

Waar word jij blij van, als je lesgeeft?

Als ik mensen iets kan leren. Ik ben van huis uit docent Nederlands. Zoals ik er vroeger op kickte als leerlingen een gedicht begrepen of het meewerkend voorwerp op een makkelijke manier konden vinden, word ik nu blij als mijn cursisten gregoriaans begrijpen. En het bijzondere is: je hebt geen voorkennis nodig. Je moet wel kunnen zingen, maar de rest leer ik je ter plekke.

Het is voor mij een uitdaging wanneer in een workshop mensen zitten die -bij wijze van spreken- nog nooit van gregoriaans hebben gehoord samen met conservatoriummensen, en ik beide groepen zie genieten.

Waarin geef je les bij het Randstedelijk Zanginstituut?

Ik geef louter workshops gregoriaans.

Waarvoor kan ik je ‘s ochtends wakker maken?

Meestal ben ik al heel vroeg wakker. Na een paar uur slapen word ik wakker met ideeën. Ik sta dan snel op om ze op mijn pc te noteren, voordat ik ze kwijt ben. Ik word dus gewekt door mijn gedachten, hersenspinsels en bevindingen.

Wat kenmerkt jou en je manier van werken?

Gedrevenheid. Ik ken dan ook nauwelijks vermoeidheid. Ik ga maar door. Dan vliegt de tijd voorbij. Deelnemers zeggen over mij dat ik enthousiast ben en kennis van zaken heb. Daardoor ontstaat een soort natuurlijke autoriteit.

Wat weten de meeste mensen niet over jou?

Soms denken cursisten dat ik een pastoor ben of zoiets, maar ik ben een gewone leek. Dat vertel ik ook altijd gauw, want het misverstand kan ontstaan omdat de workshops plaatsvinden in een klooster en geopend worden door een pater.

Wat doe je het liefst buiten de muziek?

Sporten. Ik ben altijd een sportfanaat geweest en voetbal graag. Reizen en landen ontdekken doe ik ook graag, vooral Argentinië vanwege familie daar. En… lezen. De boeken stapelen zich op; de nog niet gelezene wel te verstaan.

Highlights uit Stans carrière

Stan was 30 jaar docent Nederlands aan het Canisius College in Nijmegen en schreef een integrale methode voor taal en literatuur voor de middelbare school. Daarvoor werkte hij 10 jaar in het basisonderwijs, op de mavo en aan de lerarenopleiding.

Zijn liefde voor gregoriaans is “een familiekwestie”, zoals hij het zelf omschrijft. Zijn vader en broers waren koorzangers; thuis werd klassiek en gregoriaans gedraaid. Daar werd echt naar geluisterd. “Vanaf dat ik een jaar of 5 was, heeft dat me getriggerd.”

Maar muziekles kreeg hij niet. “Ik ben grotendeels autodidact; muziek bleef een hobby, maar is de laatste decennia nogal ‘uit de hand gelopen’. Ik viel buiten de boot als jongste van ons gezin. De anderen kregen pianoles, maar ik niet. Misschien omdat we het niet echt breed hadden. Dat heb ik wel betreurd. Mijn zus en broer waren goede pianisten/organisten… Wél heb ik leren zingen bij een kerkkoor als kleine jongen.”

In 1968 richtte Stan een parochiekoor op waarvan hij nog steeds dirigent is: het Gregoriaans Koor Dukenburg in Nijmegen. Daarnaast dirigeert hij sinds 1988 de schola Karolus Magnus. Met dat koor bracht hij 7 cd’s uit, o.a. de Divina Commedia van Dante. Daarmee hebben de zangers en hun dirigent in Italië opgetreden, o.a. in Rome, Florence en Ravenna. Andere projecten die mede op zijn naam staan zijn een boek met cd over de patroonheilige van Deventer Sint-Lebuinus en de cd The martyred Virgins, over het hoogst actuele onderwerp: geweld tegen vrouwen.