Workshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’

Deze dag is vol. Aanmelden voor de wachtlijst kan onder aan de pagina.

Antje de Wit geeft de workshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’.

Zingen is leuk, dat staat buiten kijf. Maar soms lijkt het wel alsof het alleen nog maar over techniek gaat: ademsteun, stembanden, resonans, stand van je mond… Op zulke momenten kan je de muziek zelf en het plezier van zingen uit het oog verliezen. Je bent te veel bezig met techniek – je spant je in om er wat goeds van te maken. Ontspanning – dát is wat je nodig hebt. En daarom bieden wij de introductieworkshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’ aan. Kort gezegd leer je dat meer ontspanning meer gemak én klank mogelijk maakt.

Antje de Wit geeft deze workshop. Zij is in Duitsland, waar de methode is ontwikkeld, gecertificeerd tot Lichtenberger® stempedagoog.

Wat is de Lichtenberger Methode?

De Lichtenberger Methode gebruikt de stemklank als voertuig tot ontspanning. Het is anders dan bijvoorbeeld Alexandertechniek, die van het lichaam uitgaat. Bij de Lichtenberger Methode leer je zintuiglijk de klank en resonans waar te nemen. Niet als in: “Hoor ik de klank die ik wil maken?”, want als die klank niet de gewenste is, krijg je een oordeel dat stress veroorzaakt, waardoor je spanning krijgt in plaats van ontspanning. Maar wél als in: “Wat, waar en hoe voel ik nu de klank in mijn lichaam? Jouw stemklank heeft namelijk veel meer natuurlijke mogelijkheden om zich zelf te reguleren dan je misschien vermoedt. De methode is dus minder op handelingen gericht, die motorische druk veroorzaken. De basis van deze methode is ergonomisch onderzoek naar de vraag: hoe kan je je stem als muziekinstrument gezond en zonder overbelasting gebruiken?

Anders gezegd: je ontwikkelt je vermogen om je zang en klank met al je zintuigen waar te nemen. Daardoor ben je niet zo zeer bezig met een muzikale prestatie, maar veel meer met een zintuiglijke waarneming, waardoor je ook minder druk of spanning ervaart. Je stemklank heeft veel meer mogelijkheden om te resoneren en zichzelf te reguleren als je lichaam meer ontspannen is. Door vragen te stellen als coach, in dialoog met de leerling of cursist, stimuleer je een zintuigelijke en onderzoekende wijze van zingen, en dat ontspant. En daardoor kan je weer beter waarnemen wat er in jou gebeurt. Zo is de cirkel weer rond.

Ik ben dus niet een docent die zegt dat je het op een bepaalde manier moet doen; het is meer een ontdekkingsreis waarin ik je begeleid om de klank haar eigen vrije ruimte te geven.

Het resultaat is een moeiteloze, zichzelf regulerende stemklank. En bovendien een vollere rijkere klank met veel boventonen, ook wel glans genoemd.

→ Lees meer over Antje als docent en over haar persoonlijke interesses

→ Lees een uitgebreid interview met Antje over wat Lichtenberg precies is en hoe zij het ontdekte

Wanneer en waar

  • in verband met het coronavirus is deze workshop uitgesteld tot volgend seizoen op een nader te bepalen datum
  • 10.30-16.00 uur (met pauzes uiteraard)
  • Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34a in Gouda
  • Antje de Wit leert je de basis van ‘Lichtenberg’ met speelse vragen, stimuli en laagdrempelige oefeningen
  • je zingt in de groep én individueel
  • voor iedereen die meer wil weten over deze methode; zangniveau maakt niet uit
  • € 50,- p.p. inclusief koffie/thee