Workshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’

Aanmelden voor de wachtlijst kan onder aan de pagina.

Ivette van Laar verzorgt de workshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’.

Zingen is leuk, dat staat buiten kijf. Maar soms lijkt het wel alsof het alleen nog maar over techniek gaat: ademsteun, stembanden, resonans, stand van je mond… Op zulke momenten kan je de muziek zelf en het plezier van het zingen uit het oog verliezen. Je bent te veel bezig met techniek – je spant je in om er wat goeds van te maken. Ontspanning– dát is wat je nodig hebt. En daarom bieden wij de introductieworkshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’ aan. Kortgezegd leer je dat meer ontspanning meer gemak én klank mogelijk maakt.

Ivette van Laar is de zangpedagoge die deze workshop geeft. Zij is in Duitsland, waar de methode is ontwikkeld, gecertificeerd tot Lichtenberger® stempedagoog.

Wat is de Lichtenberger® Methode en waarvoor is die geschikt?

“Het mooie aan deze methode is dat je niet leert ‘als je dit doet, krijg je dat klankresultaat’. ‘Lichtenberg’ is niet gericht op motoriek; op bepaalde bewegingen. Het uitgangspunt is sensorisch – vanuit de waarneming gericht – wat zelfregulatie van de klank bevordert. Je gaat in dialoog met je eigen lichaam en klank. Als docent stel ik vooral vragen om iemand te helpen waarnemen. Bijvoorbeeld: ‘Waar voel je de klank resoneren in je lijf?’ Of: ‘Hoe reageert je klank als je aan je schouderbladen denkt?’. Er zijn geen vaste uitkomsten; wat er gebeurt, hangt onder andere af van de persoon, diens stemming en van de dag.

De cursist leert voelen waar trillingen in het lichaam zich bevinden en leert steeds meer het lichaam te betrekken bij de klankvorming. Dat werkt ontlastend voor het strottenhoofd. De basis is een onderzoekende houding.

Stimuli om dit te leren, kunnen heel verschillende zijn. Er zijn fysieke stimuli die kunnen ondersteunen in de weg naar vrij zingen, zoals met je handen voor je oren zingen. Maar geuren werken bijvoorbeeld ook heel sterk op je lichaam; wat doet een bepaalde geur met je? Hoe beïnvloedt die je klank? En als je bijvoorbeeld over een roos zingt, kun je ook nog denken aan de kleur en de bloeifase. Is die roos in knop? Bloeit ‘ie al of is ‘ie zelfs al op z’n retour? Dit kan je klankkleur èn je presentatie allemaal veranderen.

Waarnemen zonder oordeel is een belangrijk onderdeel van het proces. Neem bijvoorbeeld slijm op je stem: laat dat er zijn en onderzoek welke klank dat oplevert. En leer vertrouwen op je lijf. Dat is slimmer en sneller dan je bewust kunt aansturen. Het lichaam doet wat het moet doen, ook in situaties waar je inderdaad ongewenst slijm op je stembanden hebt. Je lijf lost de situatie wel op, het gaat erom dat je daarop vertrouwt en lekker muziek kan maken in het hier en nu.”

→ Lees een uitgebreid interview met Ivette over wat Lichtenberg precies is en hoe zij het ontdekte

Deze dag is vol. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden voor de wachtlijst.

Wanneer en waar

  • zaterdag 13 april 2024
  • 10.00-15.00 uur (met pauzes uiteraard)
  • Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34a in Gouda
  • Ivette van Laar leert je de basis van ‘Lichtenberg’ met speelse vragen, stimuli en laagdrempelige oefeningen
  • je zingt in de groep én individueel
  • voor iedereen die meer wil weten over deze methode; zangniveau maakt niet uit
  • € 75,- p.p. inclusief koffie/thee

Inschrijfformulier Wachtlijst Introductieworkshop ‘Zingen volgens de Lichtenberger Methode’ 2024

Meld je hier aan voor de wachtlijst van de workshop op 13 april 2024

  • Annuleringsvoorswaarden

    Hierbij geef ik aan dat ik mijn rechten ken op het gebied van annuleren en terugbetalen:
    • Als ik uiterlijk een maand voor de activiteit annuleer, krijg ik 100% van het inschrijfgeld terug.
    • Tussen een maand en een week voor aanvang krijg ik 50% terug.
    • Annuleer ik binnen een week voor aanvang, dan krijg ik 0% terug.
  • Nieuwsbrief

    Door je aanmelding word je ook toegevoegd aan onze nieuwsbriefabonnees.

    Het Randstedelijk Zanginstituut verstuurt ongeveer eens per 6 weken een digitale nieuwsbrief. Daarin houden we iedereen op de hoogte van onze activiteiten.

    Uiteraard kan je je daarvoor te allen tijden afmelden.

    Je blijft wel op de lijst staan voor deze workshop, zodat we je op de hoogte kunnen houden van evt. wijzigingen.